Vachtbehandeling uitleg

Het trimmen van de vacht.

Wat is trimmen van een vacht?

Trimmen van de vacht is een verzamelnaam voor : plukken – knippen – effileren – scheren – uitkammen/borstelen – ontwollen – wassen – drogen. Hieronder wordt uitgelegd hoe het trimmen van verschillende vachten in zijn werk gaat.

Het plukken van de harde vacht.

Het trimmen van deze vacht gebeurt met de hand of een speciaal pluk mesje. Je verwijdert loszittend dood haar in een keer in plaats van dat de hond het beetje bij beetje thuis verliest.
Het ruwe haar valt er niet altijd vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Wanneer een hond met ruwharige vacht niet geplukt wordt, is de kans op huidaandoeningen of irritaties groter. De hond zal gaan krabben en er kunnen wondjes ontstaan.

Voorbeelden van honden met plukvachten zijn: Cairn terrier, Schnauzer, Fox terriër, Airdale, West Highland White terriër, ruwharige Jack Russel en de Teckel ruwhaar.

Knippen, scheren & effileren van de zachtere vacht.

Het trimmen van deze vacht iis inkorten door middel van een schaar of tondeuse. Er is echter geen verschil in knippen of scheren. Scheren is eigenlijk dezelfde snede als knippen met de schaar. Bij effileren wordt de vacht ingekort of uitgedund met een speciaal getande schaar.

Voorbeelden van honden met knipvachten zijn Poedel, Maltezer, ShihTzu, Boomer, Lhasa Apso, Yorkshire terriër.

Engelse Cockerspaniël, Golden retriever, Cavalier King Charles, Stabij, Setter worden voornamelijk ge-effileerd.

Kammen, borstelen & ontwollen voor alle vachten.

Door de vacht te kammen en borstelen worden de loszittende haren en klitten verwijderd, mits dit er niet te veel zijn en het voor de hond dragelijk is. Bij vilt vachten is er maar 1 oplossing en dat is kort scheren. Andere behandeling voor ontwollen is de was en blaas methode.

Was en blaas methode. 

Dit is de fijnste vacht behandeling voor loszittende onderwol. Vastzittende onderwol kan zorgen voor jeuk en irritaties. Dit heeft als gevolg dat de hond gaat krabben en wondjes maakt. De vacht kan dan geïnfecteerd worden en er kan hotspot ontstaan.

Voor het trimmen van de hond gaat eerst in bad en met een speciale shampoo en was methode zullen de oude haren zich volzuigen en loslaten. Dit gebeurt al veel in bad en de rest gaat met de blazer eruit. Het is de beste oplossing als de hond volop in de rui is en veel verhaard. De huid kan weer ademen en de vacht kan weer bewegen waardoor de hond er prachtig uitziet en zich weer lekker voelt.

Voorbeelden van honden die wel hulp kunnen gebruiken tijdens de rui zijn Duitse en Canadese Herder, Groenendaler, Berner Senner, Schotse Collie enz.