Ooronsteking

Bron; Hilda Arnoldussen Natuur en Praktijk Arnhem.

Heeft uw hond jeukende, smeuïge, stinkende of zelfs pijnlijke oren die niet beter lijken te worden? Als u ja hebt geantwoord, lees dan de volgende informatie.

Oorontstekingen bij honden zijn een van de meeste redenen waarom eigenaren met de hond naar de dierenarts gaan. De meeste hondenbezitters raken gefrustreerd door hoe moeilijk het kan zijn om chronische oorproblemen kwijt te raken. Maar er is een reden waarom oorontstekingen zo moeilijk te verwijderen en weg te houden zijn. Dat komt omdat chronische oorontstekingen meestal een teken zijn dat er iets anders mis is. De oorontsteking is de manier waarop haar lichaam u erop attent maakt dat haar systeem onder druk staat. Om u op weg te helpen om de oorontsteking van uw hond voorgoed te verhelpen zijn er 5 belangrijke stappen die u moet nemen.

Stap 1: wees zeker dat het echt een oorontsteking is. Als uw denkt dat uw hond een oorontsteking heeft let dan op de volgende signalen.

 • Jeuk of pijn
 • Schudden met de kop
 • Klapperen met de oren
 • schuren over de grond met kop of oren
 • Ontstoken oor omlaag houden / schuine kop
 • Pijn bij aanraken kop/oren
 • Overmatige hoeveelheid oorsmeer

Extreme gevallen kunnen leiden tot gehoorverlies, verlies van evenwichtig of in cirkels lopen. Oorontstekingen kunnen in verschillende delen van het oor voorkomen.

Otitis externa : Ontsteking of infectie van het uitwendige deel van het oor van uw hond (de delen die u kunt zien).

Otitis media : dit is een ontsteking of infectie van de middenoorstructuren. 16% van de honden met otitis externa heeft otitis media . Het is ook een probleem bij meer dan 50% van de honden met chronische otitis externa.

Otitis interna : dit is een ontsteking of infectie van het binnenoor. Onopgeloste otitis media kunnen zich verspreiden en otitis interna worden.U kunt otitis externa gemakkelijk thuis behandelen.

Stap 2: vermijd conventionele behandelingen Conventionele dierenartsen zullen vaak antibiotica en medicinale behandelingen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen in eerste instantie helpen om de oren van uw hond de ontsteking rustiger maken. Dit kan wel 1x ingezet worden om weer bij 0 te beginnen. Maar helaas komt het probleem vaak na ongeveer 4 maanden terug. Dat komt omdat medicijnen alleen de symptomen bestrijden. Helaas kunnen ze negatieve bijwerkingen hebben. Antibiotica verstoren de bacteriële balans in de darmen van uw hond, wat kan leiden tot meer gezondheidsproblemen. En dat is nog maar het begin. Als het microbioom van uw hond verstoord is, kan gist uit de hand lopen wat weer goede bacteriën dood. Soms kan uw dierenarts zelfs steroïden voorschrijven om oorproblemen te behandelen. Steroïden werken door het immuunsysteem te onderdrukken en kunnen schadelijke bijwerkingen veroorzaken. Dus vermijd ze als je kunt.

We leven in een giftige wereld. Blootstelling aan medicijnen, pesticiden, vaccins en andere chemicaliën belast het immuunsysteem van uw hond. Het lichaam van uw hond probeert deze omgevingsstress zo goed mogelijk kwijt te raken. Haar darmen, urinewegen, huid en oren zijn allemaal manieren waarop gifstoffen het lichaam kunnen verlaten. Het zien van afscheiding en ontsteking in de oren is een teken dat het lichaam deze gifstoffen probeert te verwijderen. Vanuit een holistisch perspectief is dit een goede zaak! Het lichaam van uw hond werkt eraan om zichzelf te genezen door stoffen te verwijderen die het afslijten. Als u die uitgangsroute afsluit door onderdrukkende medicijnen te gebruiken, kan dit de ziekte dieper maken. Het komt ergens anders terug. En dat betekent dat uw hond zieker kan worden en de klacht erger wordt. Dus het vinden van de oorzaak van de oorproblemen van uw hond is de sleutel om haar voor eens en voor altijd van deze problemen te ontdoen.

Stap 3: Identificeer de bron van de oorontsteking De volgende stap bij het behandelen van de oorontsteking van uw hond is het identificeren van de mogelijke oorzaken van het probleem.

De volgende genoemde problemen zijn enkele van de meest voorkomende soorten oorproblemen bij honden;

 • Gistovergroei Gist komt van nature voor in gezonde oren, maar kan uit balans raken. Als de oren van uw hond gistachtig ruiken met een donkerbruine afscheiding, is het vaak overgroei van gist. Gistachtige oren kunnen jeuken, maar zijn meestal niet pijnlijk.
 • Bacteriële infectie Uw hond kan ook bacteriële infecties in haar oor krijgen. U kunt een slecht ruikende gele of groenachtige afscheiding opmerken als uw hond een bacteriële infectie heeft.
 • Vreemde lichamen Uw hond kan graszaden of vossenstaartjes oppikken, een insect, water van het zwemmen of zelfs vuil in haar oren. Het zal er meestal voor zorgen dat ze haar hoofd schudt om het puin te verwijderen. Als ze niet slaagt, kan ze irritatie en overgroei van bacteriën of gisten ontwikkelen.
 • Auraal hematoom Als uw hond haar hoofd schudt of te hard krabt, kan ze een auditief hematoom veroorzaken. Dit is een soort blauwe plek die een plas bloed vormt tussen de huid en het kraakbeen van de oorflap. De meeste dierenartsen zullen een operatie aanbevelen voor deze aandoening. Haast je er niet in! Er zijn zachtere behandelingsopties.
 • Oormijten zijn een parasiet infectie en een vorm van schurft. Honden met oormijt schudden vaak hun hoofd en krabben aan hun oren. Jonge honden krijgen vaak mijten en dat is erg besmettelijk, dus u zult ze snel moeten behandelen. U kunt mijten meestal herkennen aan de “gemalen koffie” die ze in het oor achterlaten. Het uitwendige oor kan ook een roodachtige korst hebben.
 • Eetpatroon,Voer is een enorme factor, vooral als uw hond een verwerkt dieet eet. Brokjes bevatten vaak veel geraffineerde koolhydraten, conserveermiddelen en bewerkte ingrediënten. En deze voeden de natuurlijke gist in het lichaam van uw hond. Dit zorgt ervoor dat de gist grotere kolonies in de darmen laat groeien, wat kan leiden tot ontsteking. Daarom zie je vaak tekenen van voedsel allergieën of -intolerantie als je brokjes voert.
 • Anatomisch Als uw hond lange oren heeft, zoals een cockerspaniël, zal ze vatbaarder zijn voor oorontstekingen. Lange oren houden meer vuil en vocht vast en er is minder luchtstroom dan bij een hond met geprikte oren. Ze kan ook de neiging hebben tot wasachtige opbouw en afscheiding. Haar gehoorgang is een donkere, vochtige omgeving die de overmatige groei van gist en bacteriën kan stimuleren.
 • Levensstijl Honden met een meer natuurlijke levensstijl hebben minder kans op oorontstekingen. Maak een aantal levensstijlkeuzes die stressfactoren verminderen. Geef uw hond een heel voer, rauw voer. Niet te veel vaccineren. Praat met uw dierenarts over titeren en vermijd onnodige vaccins. Wees voorzichtig met farmaceutische medicijnen, zoals antibiotica en ongedierte (vlooien)bestrijdingsmiddelen.
 • Overmatige oorreiniging Gezonde oren hoeven niet schoongemaakt te worden. Als de oren van uw hond er een beetje wasachtig uitzien, probeer ze dan met rust te laten. Een beetje oorsmeer in de oren is normaal. Als uw hond zich niet ongemakkelijk voelt, maak de oren dan niet schoon. Gebruik nooit wattenstaafjes om ze schoon te maken om beschadiging van de gehoorgang te voorkomen.
 • Verzwakt immuunsysteem Als uw hond voedsel- of omgeving toleranties heeft, is haar immuunsysteem zwak. Dat betekent dat u de allergieën van uw hond moet uitzoeken om haar oorproblemen op te lossen. Er zijn veel manieren om de allergieën van uw hond onder controle te houden, maar net als bij oorontstekingen moet u de oorzaak vinden. Vaak zijn ze te wijten aan problemen in de darmen.

Stap 4: actuele remedies Ik zei eerder dat oorontstekingen meestal een teken zijn van diepere problemen. En de oren zijn hoe uw hond gifstoffen verwijdert, het is het lichaam dat zichzelf geneest. Daarom stop ik niets in de oren van mijn hond, zelfs niet als ze een oorontsteking hebben. Als er iets mis is met de oren van mijn hond, weet ik dat dit een teken is van diepere problemen. Het is belangrijk om het lichaam van uw hond te laten doen wat het nodig heeft. Maar soms zijn oorontstekingen gewoon te ongemakkelijk voor uw hond. Laten we dus eens kijken naar natuurlijke rustgevende oplossingen waarmee u kunt beginnen. Er zijn meer stappen die u moet volgen als u de oorontstekingen van uw hond op lange termijn wilt behandelen. Groene thee Groene thee bevat antioxidanten die ontstekingen kunnen helpen verminderen. Groene thee gebruiken voor oorontstekingen Kook 250 ml water en voeg twee zakjes groene thee toe. Laat de thee een paar minuten trekken en afkoelen tot lauw. Spons of spuit een deel van de oplossing in de gehoorgang. Calendula-tinctuur dit kan pijn helpen verlichten en ontstekingen verminderen. Het heeft ook anti microbiële eigenschappen om infectie te helpen voorkomen. Voeg 5 tot 10 druppels calendula-tinctuur toe aan 1 kopje lauw gefilterd water. Gebruik een druppelaar of spons het in de oren. Grapefruitzaad extract (GSE) is een krachtige natuurlijke antioxidant. Het is ook antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend. Om het op de huid te gebruiken om de oren schoon te maken. Om het in de gehoorgang te gebruiken, voegt u 3 tot 5 druppels GSE toe aan het voer van uw hond. Olie van oregano is een natuurlijk antibioticum. Voeg een druppel in de gehoorgang en reinig de zichtbare delen van het oor met een watje gedrenkt in het mengsel. Azijn En Waterazijn kan jeuk en ongemak helpen verminderen. Meng 1 deel azijn en 1 deel gefilterd of bronwater. Biologische appelcider azijn is een goede keuze. Reinig de zichtbare delen van het oor met een watje gedrenkt in het mengsel. Zorg ervoor dat u de vloeistof in de gehoorgang krijgt door het oor van uw hond stil te houden. U kunt de vloeistof (elke keer minstens één druppelaar vol) in de gehoorgang gieten of spuiten. Masseer vervolgens zachtjes.

Stap 5: Beheer de darm Ik zei eerder dat onevenwichtigheden in de darmen voedsel intolerantie kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor oorontstekingen. Oren zijn een venster op de spijsvertering van uw hond. Als er iets mis is met de oren van uw hond, betekent dit dat haar immuunsysteem hulp nodig heeft. Ongeveer 90% van het immuunsysteem van uw hond leeft in haar darmen, dus darmgezondheid leidt tot algehele gezondheid. Veel honden met chronische gezondheidsproblemen hebben een of andere vorm van lekkende darm. Gifstoffen en slechte bacteriën in het lichaam beschadigen de cellen in de darmen van uw hond. Hierdoor komen voedseldeeltjes, bacteriën en gifstoffen in de bloedbaan die er niet zouden moeten zijn.

Tot Slot ( https://www.facebook.com/natuurpraktijk.arnhem )

Wees geduldig en gebruik ondertussen de kalmerende oplossingen die ik hierboven noemde voor comfort. En werk samen met uw homeopathische of holistische dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Dus ik hoop dat u nu meer vertrouwen hebt in het gebruik van natuurlijke remedies thuis voor de oorontstekingen van uw hond. Het is de eerste stap op uw reis om de perfecte lichaamsbalans van uw hond te vinden, en voorgoed vaarwel te zeggen tegen oorontstekingen. Een Quantum resonantie meting zal veel inzicht geven. Die meting meet alle waardes van uw tekorten. We kunnen dan gaan kijken welke supplementen er nodig zijn. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat de balans weer wordt hersteld en de hond weer zonder de supplementen kan.Voor meer informatie stuur gerust een mail natuurpraktijkarnhem@gmail.com Of kijk op www.natuurpraktijkarnhem.nl