De Gras-aar
Bijna alle honden vinden het geweldig om ’s zomers lekker in het lange gras te rennen. Maar in dit lange gras kan zich een geniepige grassoort verschuilen en ook in de bermen groeit deze grassoort volop: De gras-aar, ook wel kruiper, met zijn lange sprieten kan het een bedreiging zijn voor de gezondheid van je hond en zelfs leiden tot de dood.
Wat is een gras-aar?
Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes waardoor ze in de vacht vast blijven zitten. Als je pech hebt, dringt de gras-aar door de huid heen en gaat het ontsteken.
Waar moet je de hond controleren als hij door een grasveld heeft gerend?
- De poten => als je hond plots veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt, kijk dan of er een klein gaatje zichtbaar is. Hij kan het er eventueel uitgelikt hebben en dan houdt het weer op. Hou het wel even in de gaten anders want is dat niet zo, kan er een ontsteking komen en is een bezoek aan de DA helaas niet te vermijden.
- In de oren => als je hond na een wandeling plots heftig met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft, dan zit er vaak een gras-aar in een oor. Deze laat zich niet makkelijk verwijderen door de weerhakjes en het moet soms onder een lichte narcose gebeuren. Laat je hem zitten dan kan hij in de nekspieren of in het hoofd terecht komen met alle gevolgen van dien.
- In het oog => als je hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. Dit verdwijnt meestal achter het derde ooglid en kun je zo niet zien. Blijft hij last hebben ga dan ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet.
- In de neus => wanneer een gras-aar wordt opgesnoven, kan deze voor een flinke neusontsteking zorgen. Een gras-aar in de neus kan zich door zijn scherpe haakjes vastzetten en ingraven in het neusslijmvlies. De neusontsteking die het gevolg is, kan behalve irritatie en pijn, een bloederige of zelfs etterige uitvloeiing veroorzaken.
Hoe voorkom je problemen door een gras-aar?
De problemen door een gras-aar zijn nooit geheel te voorkomen. Het enige advies dat we kunnen geven is om je hond na elke wandeling in het ‘gras-aar seizoen’ (ongeveer van medio juni tot eind augustus) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste gevoelige plekken: tussen de tenen, in de oren en rond de ogen. Bel de dierenarts bij twijfel en laat je dier controleren want als de gras-aren eenmaal dieper het lichaam binnendringen zijn ze soms moeilijk terug te vinden! Als je je hond na een wandeling controleert op teken, controleer dan ook op gras-aren.