De winter

Tips voor de winter

Lekker in de sneeuw rollen

De hond in de winter

Honden zijn meestal gek op het winterse weer. In de sneeuw spelen, rollen, happen naar de vlokken. Er zijn natuurlijk ook nadelen van de winter.

Strooizout en pekel.

Eén van die nadelen is het strooizout en pekel op de weg. We weten allemaal dat zout in een wond erg bijt. Dat is ook zo bij de voeten van onze hond. Het strooizout is een ander zout dan in ons zoutpotje. Veel wandelen in het zout kan de voetzolen kapot maken en kloven zijn het gevolg, oppassen dus. Er zijn speciale hondenschoentjes te koop bij de dierenwinkel. Het is helemaal niet zo gek om die aan te trekken. Heeft u die niet, smeer dan de voetzolen in met vaseline of uierzalf. Anders is het een goed idee om een teiltje bij de deur te hebben met lauw water om na de wandeling de voeten te af te spoelen.

Sneeuwhappen

Dat is natuurlijk een enorm leuk spel. Onthoudt wel dat uw hond ijskoud water binnen krijgt en dat maagkrampen en braken een gevolg kan zijn. Houdt uw hond dus in de gaten!

Pootjes en vacht

Let goed op met wandelen in de sneeuw en op het ijs dat de pootjes kunnen bevriezen. Hier zijn ook weer de schoentjes goed voor. Willen ze die niet aan, probeer het dan met babysokken.

Ook de vacht kan bevriezen als deze nat wordt door de sneeuw. Dit kan weer tot onderkoeling leiden. Er zijn hele mooie jassen voor de hond op de markt. De honden met een dikke vacht hebben die niet nodig maar voor de kortharigen is het toch wel fijn. De meeste honden liggen binnen heerlijk bij de kachel of op de verwarmde vloer, dus is het soms best koud naar buiten gaan als het vriest.

Antivries

Houd u er rekening mee dat een paar druppels antivries al dodelijk zijn voor uw huisdier. Als u het dus gebruikt (voor de auto bij te vullen bv.) breng de hond dan even naar een andere plaats. Ruim de verpakking meteen goed op want het schijnt een aantrekkelijk zoet goedje te zijn.